Дитка от Словения грабна голямата награда на третото издание на Sofia Singer Songwriter Fest 2019

В неделя, 29.09, се проведе третата финална конкурсна вечер от международния фестивал за автори-изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest. В претъпкания клуб „Студио 5”, НДК, в изключително задушевна и позитивна атмосфера, се изявиха осем артисти, които изпълниха по две авторски песни. Това бяха Иван Печев, Ласло Варай (Унгария), Дан Зелиско (Полша), Димитър Иванов – Фронта, Анита Шунич (Босна и Херцеговина), Биляна Тодорова, Радослав Владимиров и Дитка Чепин (Словения).

Тричленно жури в състав Виктор Макаров (поет, композитор), Васил Громков (БНТ) и Дана Кристеску (Румъния) оценяваше изпълненията по следните критерии: музика, текст, вокални умения, инструментални умения и сценично присъствие. Телевизия СКАТ засне събитието в пълните му три дни и направи интервюта с участниците. В залата присъстваха гости от посолствата на Ирландия, Унгария, Словакия, Словения и читалище „Николай Хайтов”. Както и известни български бардове като Асен Масларски и Иван Ненков. Рецитал изнесе ирландеца Шейн О‘Фъргайл, победител от миналогодишното издание, който буквално взриви клуба и доказа, че е една от най-големите европейски звезди в своя жанр в момента. В края на вечерта водещият на програмата Васко Громков, заедно с директора на фестивала Лили Друмева-О‘Райли съобщиха имената на призьорите. Третото място, и награда от Тoxity Records (10 студийни часа за запис) бе присъдена на Димитър Иванов – Фронта, фронтмен на групите „Муфта” и „Трудно детство”. На второ място се класира Биляна Тодорова, която получи подаръци от музикална къща Factor. Биляна беше единствения участник на SSSF, който използваше за акомпанимент екзотичния инструмент укулеле. Първата награда – висок клас китара Кремона отиде категорично при перфектната Дитка Чепин от Словения.

Sofia Singer Songwriter Fest е международен фестивал за акустична музика и поезия, който е част от културния календар на столицата. Състои се от три конкурсни вечери, предварителна програма, афтърпартита и изяви по радио и телевизия. Фестивалът е част от мрежата на европейските фестивали от типа поети с китари и се провежда по повод 1 октомври, деня на музиката и поезията. Привлича талантливи артисти от цял свят, които представят своите авторски песни. Повече за фестивала и регламент за участие можете да прочетете ТУК.

Share:
Lilly Drumeva