Статия от британската преса за новия албум „Swings & Heartaches Vol.2” на група “Lilly of the West”

Групата Lilly of the West, водена от упоритата Лили Друмева, е в челните редици на европейския блуграс от близо 25 години. Родом от България, Лили пренесе страстта си към блуграс и традиционната кънтри музика по целия свят.

С повече от дузина албуми, Лили и нейните колеги музиканти – Ясен Василев (соло, ритъм китара), Михаил Шишков (добро, соло китара) и Свобода Боздуганова (контрабас) – намериха собствен звук в смесица между кънтри, блуграс и фолк. За този последен албум със зашеметяващо оригинални обработки на класически кънтри, поп и блус класики, към тях се присъединяват Пепа Малина, Чехия (цигулка) и Михал Барок, Словакия (мандолина).

Вкоренена в блуграс и кънтри музика, колекцията от десет песни покрива изобилие от жанрове: от рагтайм до блус, от суинг до джаз. Лили е отлична певица и може да превключи с лекота от по-динамичния суров блуграс стил към по-мек, по-кънтри или фолк. Плъзгайки се към някои джаз и поп импровизации. Въпреки, че албумът включва богата палитра от стилове, всичко звучи много добре. Любовта на Лили и нейната група към това, което правят, води диска към успех.

Лили демонстрира своята техника на фразиране с вълнуващо изпълнение на „Seven Lonely Days”. Първоначално поп хит за Джорджия Гибс и кънтри хит за Бони Лу, и двата през 1953 г., песента е популярен кавър най-вече на Патси Клайн и Джийн Шепард. Изпълнението на Лили, с акомпанимент на звучни акустични китари и дОбро, е много впечатляващо. Вечната „Miss the Mississippi And You” на Джими Роджърс, вечния химн на Юга, показва топлата гъвкавост в гласа на певицата. Песента лъкатуши бавно в лежерно темпо, а нейният тъжно оцветен вокал е придружен от зарибяваща цигулка и неустоима добро-китара, преди да прерасне в оживено йоделиране. Лили се превръща в джаз дива при възраждането на класиката „After You’ve Gone”. Мелодията се разгръща бавно, преди да премине в бърз ритъм, който позволява на всеки инструмент да танцува около музикалната тема, пренасяйки слушателя в нощен клуб под звуците на джази-фюжън.

Лили продължава да доказва широкия си вокален диапазон, докато се плъзга без усилие в сърцето на класическите златни кънтри-хитове в лицето на „Rock Salt and Nails”. Показва флиртуващо, нежно изпълнение на „I’m Satisfied With You” на Ханк Уилямс и колосалната поп песен „Dream A Little Dream Of Me”.

Това е благодатна колекция, която е внимателно създадена с традиционни инструменти за блуграс, смесени с изобретателни акустични аранжименти, придавайки на всяка от тези песни свеж и привлекателен блясък.

Автор: Алън Какет

Януари 2022

Share:
Lilly Drumeva